hart webjpg

De Kracht van Aanraking - online scholing 

De huid is ons grootste contactorgaan, aanraking is een van onze eerste levensbehoeftes. We weten dat voor baby’s en kinderen liefdevolle aanraking essentieel is om hun lichaamsbewustzijn en hun gevoel van eigenwaarde op te bouwen.

De huid fungeert als eerste verdedigingslinie van het lichaam en reageert zowel fysiek als emotioneel op alles en iedereen wat van buiten op ons afkomt.  De huid is verbonden met de longen, we zien regelmatig dat iemand tegelijkertijd eczeem en astma heeft, soms verspringen de klachten tussen huid en luchtwegen.

Binnen de Traditionele Chinese geneeskunde (TCG) ziet men ook deze relatie en hoort de huid bij de functies van de Long, waarbij de functies van huid en Long sterk op elkaar lijken. De Long beheerst het Qi en de adem, neemt met de inademing zuivere Qi op uit de omgeving en scheidt met de uitademing het onzuivere Qi uit. Ook via de huid kunnen we door het openen en sluiten van de poriën zweet en afvalstoffen afgeven. Een andere functie van de Long is het controleren van de Wei Qi, een vorm van Qi die ons beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. De Long vervult hierdoor een heel belangrijke rol in de afweer.

TCG beschouwt de Long als de verblijfplaats van de Po, het meest fysieke en materiële deel van de menselijke ziel.

In de baarmoeder en de eerste maanden van het leven staat de ontwikkeling van de Po van de baby centraal en is aanraking en huidcontact nodig om de Po te voeden. Er is een directe connectie tussen Po, huid en de longen.

Binnen de visie van de TCG reguleren de longen alle fysieke processen en zijn ze vooral belangrijk bij het opbouwen van een goede weerstand. Het immuunsysteem beschermt ons de hele dag tegen mogelijk schadelijke invloeden, zowel van buitenaf als vanuit ons binnenste. Het immuunsysteem herkent daarbij wat eigen en wat niet eigen is en wat een mogelijke bedreiging vormt.

TCG heeft veel te bieden bij het versterken van het immuunsysteem. Men heeft daarbij mogelijkheden om preventief, tijdens en na een ziekte te behandelen.  Belangrijke factoren en voorwaarden voor de opbouw van het immuunsysteem zijn o.a. voeding, de spijsvertering, schone lucht, goede ademtechnieken, beweging en het kunnen hanteren van je emoties.

TCG beschouwt emoties, vooral gevoelens die heftig zijn en niet geuit worden, als interne ziekteoorzaken, dat wil zeggen dat ze een directe invloed hebben op de kracht en vitaliteit en het functioneren van organen.

Inhoud webinar:

  • Het belang van aanraking
  • Kenmerken van het immuunsysteem
  • TCG visie op ziekteoorzaken en het immuunsysteem
  • Tips en protocollen om weerstand te verhogen en meer rust te ervaren

Het webinar is live en je krijgt ruim de gelegenheid  om je vragen te stellen. Voor het volgen van dit webinar is geen specifieke voorkennis nodig van Chinese geneeskunde en/ of voetreflexmassage.

Iedereen is van harte welkom!

Op dit moment zijn er nog geen datums gepland.
Probeer het later nog eens of schrijf u in voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Wanneer een nieuwe cursus of webinar is gepland krijgt u daar automatisch bericht van.
Verder sturen we slechts enkele keren per jaar een nieuwsbrief.
U kunt zich te allen tijde weer afmelden.